------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Amerika

A magas színvonalon álló tartósító- és élelmiszeripar termékeinek köszönhető, hogy friss nyersanyagot szinte alig használnak fel. A húsokat főleg roston vagy grillen sütve fogyasztják, sokféle salátát, sült burgonyát esznek. Szívesen készítenek csirkét, kacsát, de legkedveltebb az érlelt rostélyosszelet átsütve vagy félangolosan. A húsokat szívesen fogyasztják párolt gyümölccsel. Általában elmondhatjuk, hogy sok gyümölcsöt és gyümölcslevet fogyasztanak, salátáik utolérhetetlenek, a vitamindús étkezés jellemzi konyhájukat.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Argentína

Az argentinokra jellemző, hogy naponta négyszer étkeznek. A napot péksüteményekkel kezdik, lekvárral és kávéval. Ebédre a különböző húsokhoz salátát fogyasztanak. Délután beülnek egy kávézóba, s a kávé mellé elnassolnak némi sütemény vagy sajtot, kagylót, halat, olívabogyót és földimogyorót is. A fő étkezés az esti vacsora. Kilenc után. A marhahús szinte sosem hiányozhat az asztalról. Roston sütik vagy grillezik.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ausztrália

Az ország egyik legnépszerűbb élelmiszere a kenyérre kenhető, sörélesztőből és zöldségekből gyárilag készült Vegemite.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ausztria

Az osztrák konyha sokszínűsége a régiók különböző hagyományainak és a szomszédos országok hatásának köszönhető. Kedveltek a különböző gombócok, mint a Grießknödel és a Brotknödel. A tiroli Gröstl egy papírvékonyra klopfolt hús és főt krumpli megsütött elegye. Vorarlbergben a sajtból készült ételek jutnak főszerephez. A régió hagyományos étke a töltött pisztráng.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Azerbajdzsán

Az azeri konyha nagyon hasonlít a török konyhához. A leghíresebb azeri étel a dovga, amely egy leves spenótból és joghurtból. Az azeriek kedvelik a paprikát, hagymát, zöldségeket. Kedvenc fűszereik a citrom, a fahéj, és a bazsalikom.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Belgium

A nemzeti konyha specialitásai a kagylók, amelyeket zöldséges-tejszínes-fehérboros lében megpárolva, sült krumplival tálalnak, illetve a steak, szintén sült krumplival esznek. Belgium másik ismert terméke a csokoládé, illetve a csokoládé-alapú pralinék. Az italok terén leghíresebbek a belga sörök.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Brazília

A helyi konyhaművészetben a rizs és a bab dominál, általában sültekhez, csirkékhez, halhoz tálalva fogyasztják őket. A legnevezetesebb ételkülönlegességek és kókusztejjel ízesített tengeri hal, a moqueca, a hagymával és borssal ízesített zöldség, a caruru valamint babos sült, a feijoada. A legnépszerűbb utcai gyorsétel az acarajé, a tenger gyümölcseivel, paradicsomszósszal kínált sült bab.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Chile

A legfontosabb alapanyagok a tenger gyümölcsei, a marhahús, a friss gyümölcsök és a zöldségek. A leghíresebb étel a lomo a lo pobre, amely egy óriási marhaszelet két tojással és chipsel a tetején. A parillada sem könnyű étel, de hihetetlenül finom, grillezett belsőségekből és véres hurkából áll. A curanto a harmadik chilei híresség, halszeletekből, csirkéből, bárányból, sertésből, marhából és burgonyából készítik.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Csehország

A cseh konyha nagy hangsúlyt fektet a húsételekre. Nagyon gyakori a sertés, de a marha és a csirke is népszerű eledel. Lehet találkozni libából, kacsából, nyúlból és vadhúsból készült fogásokkal is. A tipikus cseh étel a knédli sült hússal és savanyú káposztával. Az almásrétes közkedvelt.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Egyesült Királyság

Az ételt elvitelre készítő, úgynevezett take-away éttermeknek se szeri, se száma. Közöttük megtalálhatók a világkonyha képviselői is: olasz, thai, kínai, indiai, török étkezdék. Ha azonban valami igazi helyi specialitásra vágyunk, próbáljuk ki a kolbászos tekercset, vagy valamelyik sós pitét, például a steakeset vagy bárányhúsosat. Sok helyen kapható az ezerféleképpen elkészíthető töltött, héjában sült krumpli is.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Egyiptom

A tradicionális egyiptomi konyha igen sokszínű. Igen kedvelt az ízletes taamiya nevű harapnivaló. Másik utcai specialitás Egyiptomban a kushari, mely fűszeres paradicsomszósszal leöntött tészta, rizs és lencse keveréke. A legfontosabb nemzeti étel azonban a fuul. Az általában ragacsos és édeskés desszert gyakran mézből és tésztarétegekből áll. Az egyiptomiak nem fogyasztanak sertéshúsból készült ételeket.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Finnország

A finn konyha az európai, a skandináv és az orosz étkezési kultúra keveréke. Az étkezési szokások országrészenként némileg eltérnek, a helyi specialitások skálája rendkívül széles. A legfontosabb finn ételek közé tartoznak a halak. A finn ételkultúra jellegzetes elemei a rakott ételek. A legjellegzetesebb finn ételek közé tartozik a kalakukko, a karjalai pirog, a házilag készült sajt, a leipäjuusto, valamint a mämmi.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Franciaország

A világhírű gasztronómiával dicsekvő Franciaország valóban az a hely, ahol páratlanul kifinomult kultúrát és a legválasztékosabb ízeket élvezhetjük.
A francia konyha egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy ételei vajjal vagy növényi zsiradékkal készülnek, ezáltal könnyen emészthetőek. A franciák igen sokféle levest is készítenek, zöldségleveseket, krém- és gyümölcsleveseket, húsleveseket, de talán a leghíresebbek a francia hagymaleves, a kagyló- és a homárleves.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Görögország

A bőség halmazával találjuk szembe magunkat, választhatunk a különböző hús, tésztafélék, zöldségfélék vagy azok közösen alkotott ételkülönlegességei közül. A húsok között megtaláljuk a szárnyas, a marha vagy akár a bárány és a kecske húst is. A zöldségek, húsok és tészták hármasa mindig érdekes egységet alkotnak. Megtalálhatjuk a kagylók, polipok, tintahal és a rákok különbözően elkészített változatait.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hollandia

A holland tejtermékek kiválóak, a heringjük maga a gyönyör, és a jobb holland éttermekben olyasmivel is találkozhat az ember, ami más európai országok asztaláról valahogy eltűnt - például a sárszalonkával vagy az erdei szalonkával. A hollandok állítják, hogy naponta csak egyszer étkeznek. A reggeli persze nem számít, hiszen csak egy kis sajtot, sonkát, szalámit, tojást, esetleg egy kis húst, zsemlét és lekvárt esznek ilyenkor, no meg kakaós tésztát és hasonló falatkákat.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

India

Az indiai konyha főként csípős, erős ételekből áll. Legkedveltebb húsa a birka, a csirke. Az éttermekben, hotelekben persze minden étel kapható. Az indiai konyhára jellemző, hogy a menüt túlfőzik, így biztos baktériummentesek. Rengeteg, kb. 25 fűszert használnak, melyek speciális ízeket adnak az ételeknek. Az indiai konyhát a következő fűszerek teszik igazán speciálissá: gyömbér, sárgagyömbér, csilipaprika, koriander, kardamomum, fahéj, bors, szegfűszeg, köménymag, mustármag és a mák.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Japán

A japán konyha alapvető élelmiszere a rizs, ami minden étkezésnél főfogás. Mivel Japán sziget, ezért fontos szerepet játszik a táplálkozásban a hal és a tenger gyümölcsei is. Az európai értelemben vett desszertek ismeretlenek a japán konyhaművészetben. Rizsből készült édes süteményeket nem az étkezés végén, hanem a fűszeres fogások között kínálnak. Evésután azonban gyakran fogyasztanak rizsbort. A rizsbort másként sárga bornak is nevezik, és igen gyakran használják ételek készítéséhez.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kanada

Kanada a bevándorlók országa, így nem meglepő, hogy az ízvilága is nagyon változatos. Sok ételt merítenek a francia konyhából. A tengerparti részeken nagyon népszerűek a tengeri halak, rákok, kagylók és az osztriga.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kuba

A kubai konyhában, az afrikai és spanyol ízek keverednek. Alapanyagként főként rizs, bab, kukorica, burgonya, sertéshús, csirkehús, marhahús, halak, tintahal, rák, languszta szolgálnak. Ezekből leveseket, főtt-, sült- és grillezett húsokkal készített főfogásokat készítenek. Mindezeket, gazdag körettel-, ízletes szószokkal-, mártásokkal- és salátákkal egészítik ki. A salátákból természetesen nem hiányozhat a paradicsom, az uborka és a hagyma. A főfogás után a desszert sem marad el, mely általában fagylalt vagy kókuszszirupos sajt.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Magyarország

A hagyományos magyar fogások alapanyagai a húsok, a friss zöldségfélék, gyümölcsök, a friss kenyér, a tejtermékek és a méz. Füves levesek, gyümölcslevesek, zsenge főzelékek, meleg tészták, zöldségekkel készült frikasszék, jóízű mártások ezernyi változata, valamint a sütve, párolva és főzve készíthető marha-, sertés-, bárány- szárnyas-, hal- és vadhúsételek csodás ízgazdagsága jellemzi a magyar konyhát. Mindezek közül a legismertebb magyar nemzeti ételek a pörkölt, a gulyás, a halászlé, a töltött káposzta, a paprikás csirke, a paprikás krumpli, a disznótoros, a bableves és a túrós csusza.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mexikó

A mexikói konyha az azték és a spanyol konyha elemeit tartalmazza. A legfontosabb étkezés az ebéd. Este egy kevés gyümölcsöt és tacót fogyasztanak. Nemzeti italuk a tequila. Ezenkívül a mezcal, a pulque és a sör is kedvelt.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Németország

A német konyha főzéshez vajat, növényi olajokat vagy margarint és csak nagyon kevés sertészsírt használ. A németek kedvelik a leves jellegű egytálételeket, amelyekbe füstölt húst, szalonnát vagy különféle kolbászokat főznek. Különböző alapanyagokból készítik a német konyhára jellemző ragukat – lehet borjú- vagy szárnyashús, nyelv, szív, hal stb. A feldarabolt alapanyagot tejmártással megkötik, a tetejére szórt sajttal sütőben megpirítják.

 

A németeknél az ebéd a főétkezés. A süteményt és édességet általában délután fogyasztják. - See more at: http://www.gasztroutazas.info/nemetorszag-gasztronomiaja#sthash.khqCuMno.dpuf

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nigéria

A nigériai konyhában használt alapanyagok közül az egyik legfontosabb a yam, ami nem más, mint egy kúszónövény gumója. Emellett használnak még cassavát és édesburgonyát is. Magas keményítőtartalma miatt előszeretettel alkalmazzák a konyhában a plantaint, azaz a főzőbanánt is. Sok ételt készítenek rizzsel vagy babbal. Igen fontos alapanyag még az egusi és az ogbono. Az egusi az afrikai dinnye magja, amit megőrölnek, és az egusi ragu alapját képezi. Ebbe tesznek még különböző zöldségeket, húst, illetve halat. Az ogbono az afrikai mangó magja, amit az egusihoz hasonlóan megőrölnek, és szintén ragut készítenek belőle. Húsok közül fogyasztanak vadhúsokat, szárnyasokat, azok közül is tyúkot, gyöngytyúkot, pulykát, valamint marhát, ökröt, birkát, bárányt, kecskét. Szívesen esznek még belsőségeket is.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A magas színvonalon álló tartósító- és élelmiszeripar termékeinek köszönhető, hogy friss nyersanyagot szinte alig használnak fel. A húsokat főleg roston vagy grillen sütve fogyasztják, sokféle salátát, sült burgonyát esznek. Szívesen készítenek csirkét, kacsát, de legkedveltebb az érlelt rostélyosszelet átsütve vagy félangolosan. A húsokat szívesen fogyasztják párolt gyümölccsel. Általában elmondhatjuk, hogy sok gyümölcsöt és gyümölcslevet fogyasztanak, salátáik utolérhetetlenek /jellegükben leginkább a Károlyi-, a Gundel salátákhoz hasonlíthatjuk/, a vitamindús étkezés jellemzi konyhájukat. - See more at: http://www.gasztroutazas.info/amerika#sthash.dQyjU7nO.dpuf

Olaszország

Az olasz konyha az egyik legismertebb és legnépszerűbb szerte a világon. Nélkülözhetetlen az olívaolaj, a durva tengeri só, a fekete bors, a bazsalikom, a rozmaring és a parmezán sajt, mégis mennyei aromák születnek. Emellett nagyon változatos az ízvilága. A pizza, és a spagetti mellett megkóstolhatjuk a makarónisalátát, a sajtos brokkolit, és a szicíliai narancsdesszertet is.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Oroszország

Az orosz konyhát szláv, európai és közép-ázsiai kulináris hagyományok, hatások keveréke alkotja. Jellemzők rá a tartalmas savanyú levesek, a tészták, és kiemelkedő jelentőséggel bírnak a többi szláv konyhához hasonlóan, a kásák és más gabonafélék. A legfontosabb orosz ételek világszerte híresek, például a borscs, a scsi, a pelmenyi vagy a pirog, az italok közül pedig mindenütt ismert és kedvelt a vodka.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Portugália

Portugália tradicionális ételei közé tartozik a bacalhau, amit 365-féle módon készítenek el a portugál asszonyok. Az éttermek előtt faszénen sütve kínálják a sülthalfiléket, kardhalat, szardíniát. Hagyományos ételük még a Caldo Verde, vagyis a káposztaleves, a Frango Piri-Piri. Desszertjük a Pastel de Nata, ami vaníliakrémmel töltött, fahéjjal szórt leveles kosárka, és az Arroz Doce, vagyis a rizspuding.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Spanyolország

Az Ibériai-félsziget déli részén terem a zöld olívabogyó, ezt használják koktélokhoz, hideg és meleg ételekhez egyaránt. Leveseik a hideg gazpacho és a meleg, húsos cocido, a két levesfajtát sokféleképpen készítik. Spanyolország legismertebb étele a paella. Salátából elterjedt a zöldsaláta, a paprika, a paradicsom, az uborka, a rizs, a karfiol, és a gyümölcsök felhasználásával készített saláták. Desszertként gyümölcs, gyümölcssaláta, puding, fagylalt kerül az asztalra.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Törökország

Rögtön a francia és a görög konyha után a török a legváltozatosabb és meghatározóbb az ételtrendek terén. Népszerűségének titka, hogy csak friss alapanyagokat használnak. A különböző levesek, halételek, saláták és desszertek, a friss zöldségek és gyümölcsök, az ízletesen elkészített halak, valamint a tenger gyümölcsei egyedülálló gasztronómiai élményt nyújtanak.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uruguay

Az uruguayiak sok húst esznek. Nemzeti ételeik a parrillada, a chivito és a tésztafélék. További uruguayi ételek: morcilla dulce, dulce de leche, olímpicos, húngaras, masas surtidas. Uruguayi nemzeti italok a matétea, a clérico és a medio y medio.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vietnam

A vietnámi konyha változatos és laktató. Ami leginkább megkülönbözteti a kínaitól az az, hogy nem öntik le szószokkal a fogásokat, hanem, a közös tálból evőpálcikákkal kiemelt falatot magunknak kell belemártani a külön tálkákban kapott öntetekbe. Levessel kezdődik minden étkezés, amit sertés-, marha-, csirke -és vadhúsból, csigából, halból és tenger gyümölcseiből választott második fogás követ, bőséges zöldségkörettel és rizzsel. Aki szereti a kenyeret, az az egykori francia gyarmatosítóknak köszönhetően friss baquettet kérhet. Befejezésként zöld teát és gyümölcsöket szolgálnak fel.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------